Cercetătorii chinezi fac un pas mare în domeniul calculatoarelor cuantice

de: Florin Cașotă
23 07. 2018

Computerele cuantice ar putea fi revoluția secolului XXI datorită puterii net superioare față de cele clasice. Încă nu am ajuns acolo, dar se fac progrese în acestă direcție.

Oamenii de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China au reușit să pună 18 qubiți în șase fotono conectați. Asta reprezintă o premieră deoarece până acum maximul de qubiți per foton era de trei și chinezii au stabilit și un record în ceea ce privește numărul de qubiți legați prin împerechere cuantincă.

De ce ar trebui să te intereseze vestea asa?

Computerele clasice se bazează pe biți, a căror stare trece de la 1 la 0 și invers, pentru a funcționa.

Computere cuantice calculează folosind qubiți care și aceștia trec dintr-o stare în alta, dar spre deosebire de biți, qubiți pot avea și stări mixte, pot să fie și 1 și 0 în același timp. Acest lucru le-ar permite calculatoarelor cuantice să facă calcule pe care computerele convenționale abia le pot face.

Durează multe secunde pentru a împerechea doar cele șase particule folosite în experiment, o veșnicie pentru computere, unde pentru fiecare calcul este nevoie de o nouă împerechere.

Cercetătorii chinezi spun că astfel de experimente ar putea permite realizarea unor calcule cuantice care până acum erau doar teoretice.

Calculele cuantice profită de capacitatea particulelor subatomice a de exista în mai multe stadii în același timp. Datorită modului în care se comportă aceste particule operațiunile se poat face mult mai repede decât cele existente și se utilizează mai puțină energie.

Computerele cuantice ar putea fi folosite pentru a găsi numere prime, numere foarte importante în criptarea datelor. Astfel, un computer cuantic ar putea decripta foarte repede sistemele criptate de azi. De asemenea, astfel de computere ar putea fi folosite pentru a simula reacții chimice complexe.

Computerele cuantice se află în stare experimentală și mai multe companii încearcă să realizeze primul astfel de dispozitiv. În aprilie 2018, Google a anunțat lansarea unui calculator cuantic universal cu 72 qubiți, care va avea aceeași rată minimă de erori precum celălalt computer cuantic al companiei, cu 9 qubiți.

IBM se află în cursa pentru computerul cuantic, dar și alte startup-uri au arătat inovații importante.

De asemenea, Intel alături de partenerii olandezi de la QuTech, Intel a reușit să ”monteze” un calculator cuantic cu 2 qubiți pe un cip de siliciu, reușind de asemenea să ruleze și doi algoritmi cuantici.